Fit for Life na het vmbo

Je brengt heel wat uren door op school om allerlei vakken te leren. Maar een school is veel meer. Op school groei je uit van kind naar volwassene.

Iemand die een rol krijgt in de maatschappij, in je werk, of als vrijwilliger in je dorp. Daar moet je veel voor kunnen, zoals betrokkenheid en inzet tonen, denken in oplossingen en goed communiceren. Vaak dingen die je op school niet leert. Maar bij ons wel! Wij helpen jou je als mens verder te ontwikkelen. Zodat jij na je vmbo kan zeggen: Ik ben er klaar voor! Klaar voor het echte leven en klaar om mee te doen in de maatschappij! Kortom: ik ben Fit for Life!

Geen standaardprogramma

Fit for Life bestaat uit eigentijdse trainingen die passen bij wat jij leuk vindt, wat jij in je vrije tijd doet. Je ontdekt kanten aan jezelf die je nog niet kende. Je doet een massa inspiratie op. Fit for Life werkt samen met de Carmel Classes en buiten school met sportverenigingen en culturele instellingen in de gemeente Raalte.

Ieder leerjaar een stap verder

Ieder vmbo-leerjaar heeft een eigen Fit for Life programma. In vmbo 1 is alles nieuw. Een nieuwe omgeving, nieuwe gezichten, en veel, heel veel nieuwe contacten. In dit jaar draait daarom alles om het oefenen van sociale vaardigheden, zoals samenwerken, doorzetten, discipline en zelfvertrouwen. Alles in speelse en vrolijke opdrachten.

In vmbo 2 leer je de geoefende skills te gebruiken in allerlei sportieve en culturele activiteiten samen met andere leerlingen. Leuk en nuttig tegelijk.

Na twee jaar ben je enorm gegroeid en heb je veel geoefend. Nu is het tijd voor de volgende stap. In vmbo 3 ga je je skills toepassen buiten de veilige schoolmuren. Je gaat de maatschappij in!

Wat ga ik dan precies doen?

Natuurlijk ga je niet zomaar ergens heen. Als je weet wie je bent en hoe je overkomt, kun je je afvragen: Wat past bij mij? Waar zou ik goed in zijn? Waar wil ik later werken?
Daarom begin je in het 3e leerjaar met de keuze voor een programma: sport & lifestyle, technologie, creatief of Xperience. Binnen dit programma maak je kennis met bedrijven, instellingen of verenigingen waar jij interesse in hebt.
Wij weten heel goed dat dit spannend is. Daarom begeleidt je mentor jou intensief en koppelen we het programma aan Dienstverlening & Producten (D&P) en Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). We houden alles bij in een loopbaandossier. Wat je kunt, wat je aan talenten hebt ontwikkeld, maar ook je voortgang, leerpunten, keuzemomenten en reflectiemomenten.

Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door subsidie en financiering van POP3gelden vanuit de EU, de Provincie Overijssel en gemeente Raalte

Ik kan nog wel wat extra gebruiken

Niet iedereen is na afloop van het programma helemaal klaar. Misschien wil je nog wat extra hulp of aandacht voor jouw persoonlijke groei. In overleg met je ouders/verzorgers helpen we jou met wat jij specifiek nodig hebt. Soms is dat een weerbaarheidstraining, voor meisjes kan het zelfverdediging zijn, voor jongens agressiebeheersing. Alles voor een extra zetje in de goede richting.

Je eerste CV!

Je bouwt tijdens Fit for Life een portfolio op. Op school, op stage, in een bijbaantje, op de sportclub, in een band, of tijdens vrijwilligerswerk. Dat loopbaandossier is je eerste visitekaartje. Het laat zien wat je kunt. Je kunt het gebruiken voor je eerste sollicitatiebrief of als introductie voor het vervolgonderwijs. Of voor een profielpagina op Facebook, Instagram en LinkedIn tegelijk.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Neem contact op met Inga Lokate van Fit for Life Salland. Ze vertelt er graag over!

Wat staat er de komende tijd op de agenda

havo / vwo en vmbo GT Centraal examen: tweede tijdvak eerste afnames en herkansingen
14 t/m 25 juni

Vmbo 3: toetsweek
17 t/m 23 juni

vmbo Basis/Kader tweede tijdvak afnames en herkansingen
22 t/m 25 juni