Naar hoofdcontent

Themaweek pro: Vrijheid

Themaweek pro: Vrijheid

Op vrijdag 21 april heeft de tweede klas van het praktijkonderwijs een bezoek gebracht aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De rondleiding werd verzorgd door een gids die vertelde over de afschuwelijke gebeurtenissen die zich allemaal in dit kamp hebben afgespeeld. Leerlingen kregen nog een een stukje film te zien en hebben wat vragen gemaakt in het museum. Vervolgens hebben ze met z'n allen de wandeling gemaakt naar het kampterrein zelf. De leerlingen waren geboeid en stelden veel vragen. Al met al was een zeer leerzame en indrukwekkende dag!

Woensdag 19 april hebben de leerlingen van de klassen 1 een bezoek gebracht aan het ‘Vrijheidsmuseum’ in Groesbeek.

Op school is deze dag voorbereid door de mentoren. Voor de meeste leerlingen staat oorlog in het algemeen en WOII in het bijzonder, ver van de dagelijkse realiteit. Na het bezoek kregen we terug van leerlingen dat de film over het leven van Anne Frank, verhalen van de gidsen in het museum, het ‘ervaren’ hoe het is om in een schuilkelder te zitten én het bezoek aan de Canadese begraafplaats indruk heeft gemaakt. Een waardevolle dag.

Dinsdag 18 april hebben de leerlingen van klas 5a van het Praktijkonderwijs een bezoek gebracht aan de Canadese begraafplaats in Holten. Het bezoek was in het kader van de themaweek over Vrijheid.

Eerst werd in het bezoekerscentrum bij de begraafplaats een film bekeken over de bijdrage van de Canadese soldaten aan  de bevrijding van met name het oosten en noorden van Nederland. Daarna werd de begraafplaats bezocht, dat overigens een stukje Canadees grondgebied in Nederland is. De leerlingen hadden o.a. de opdracht om van een aantal graven de leeftijd van de omgekomen soldaten te noteren. In de nabespreking viel hen op dat het bijna allemaal jonge mensen waren tussen de 20 en 30 jaar oud. De jongste omgekomen soldaten waren nog maar 17 jaar, net zo oud als de leerlingen van de klas. Iedereen vond het wel heel bijzonder dat deze soldaten al zo jong naar de andere kant van de wereld gingen, om voor de vrijheid van de mensen hier te vechten!

Wat staat er de komende tijd op de agenda