Naast het behalen van een diploma heeft het vmbo nog ander belangrijk doel. Namelijk het maken van een bewuste keuze voor een vervolgopleiding.
Tijdens Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) leren de leerlingen om op een zorgvuldige manier keuzes te maken op basis van eigen interesses, overtuigingen en kwaliteiten. Hierbij ontdekken ze wat de gevolgen zijn van het maken van keuzes en leren ze om bewustere keuzes te maken.
Het LOB programma heeft een doorlopende leerlijn op het vmbo van leerjaar 1 t/m 4.
LOB bestaat uit een zeer gevarieerd aanbod:
- Carmel Discovery: je talenten ontdekken en ontwikkelen.
- Stages:
- Snuffelstage
- Bedrijfsbezoeken
- Arbeidsoriëntatie
- Beroepsoriëntatie
- Profiel en vakkenpakketkeuze
- Excursies
- Voorlichtingsbijeenkomsten
- Opbouw van een eigen portfolio in 'Droomloopbaan'
- LOB opdrachten binnen het mentoraat.
Ook ouders kunnen de leerlingen motiveren en begeleiden binnen LOB door:
- Het bezoeken van een Open Dag op het MBO klik hier
- Stimuleren voor een meeloopdag op het MBO klik hier
- Stimuleren voor een bijbaantje binnen interesse gebied
- Samen in gesprek over nieuwe ervaringen
Jezelf leren kennen door te doen
Wij stimuleren de leerlingen om zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen om op basis van deze ervaringen nieuwe keuzes te kunnen maken.
Bij het opdoen van deze nieuwe ervaringen is terugkijken en reflecteren essentieel om deze ervaring betekenis vol te maken. De vorm van reflecteren kan wisselend aangeboden worden.
De mentor
De mentor speelt binnen LOB een belangrijke rol. De mentor voert de gesprekken met de leerlingen en helpt ze bij het afwegen van keuzes. Bovendien weet hij goed wat de kwaliteiten en valkuilen van de leerlingen zijn.
Ook kan de mentor beroep doen op LOB-kartrekkers die mee kunnen denken over de toekomst van een leerling. Omgekeerd kunnen leerlingen met hun ouders/verzorgers een afspraak maken met de mentor om hierover in gesprek te gaan.